Няколко стъпки за здрави зъбки

За да са здрави зъбките на нашите деца понякога трябва да направим повече от няколко стъпки – някои от нас се изкачват по стръмни пътечки, по няколко пъти се връщаме там от където сме тръгнали, един път стъпките са “великански”, друг път “миши” ( като в старата детска игра:).

Разбира се, не може да се очаква че ще дам наколко стъпки и фокус-мокус – всичко е наред :) Нито че, съветите ми са безотказно работещи, за които никой до сега не е чувал. Някои от моите предложения за едни родители ще са нови, а за други – не; при едни деца ще работят, а при други – не. Но винаги си струва да си припомним и да опитаме, защото дори и най-малката “миша” стъпка в полза на здравите зъби за нашите деца си струва усилието.

За най-важна смятам мотивацията да се грижите за зъбките на своето дете, така че щом четете този текст – поздравления! Вие сте един от родителите, които се интересуват активно и са загрижени, значи вече сте успели или ще успеете в понякога нелеката за задача профилактика на детските зъбки.
И така:

Хигиена на зъбките – тя започва от пробива на първото зъбче – бебешка паста без флуор и силиконов накрайник вършат чудесна работа. Нека това да бъде и игра и забавление и добър повод да обяснявате и на най- малките какво правите и защо го правите. Важно е да се създадат навици, които детето с лекота да е приело още мъничко.

На дечковците, които седят в столчето за хранене – мога да предложа на техните майки (или татковци)– след вечеря сипете две лъжици вода в пластмасова чашка,  изтискайте малко бебешка паста за зъби без флуор (колкото грахово зърно) и после разбъркайте. Дайте я на детето заедно с някоя детска четка за зъби ( на пазара има много предложения със специални любими герои) и готово – в повечето случаи децата слагат почти всичко в устата си и искрено се забавляват и “мият сами” зъбките си, от което са доволни и те и родителите им. Добре е след това и възрастен да измие зъбите, защото все пак децата не биха могли от самото начало да се справят перфектно.

Важно е след като зъбите са измити да не се поема друго освен вода. Разбира се , много от децата имат неспокоен сън и настояват да пият сокове, мляко или да бъдат кърмени през ноща. Знам колко тежък е синдрома на недоспалия родител…но, наистина струва си да опитате да спрете даването на други течности освен вода по време на сън и след като сте измили зъбите. Разбира се, не всички деца ще имат проблеми със зъбките в бъдеще, ако не се справите, но доста често това се случва. Остатъците от хранителни вещества полепват по зъбките, а по време на сън не се отделя много слюнка, която да ги “облива” и така се създават условия за поява на кариес .

Също така, не е добре да оставяте детето да се приспива с бутилката мляко или пък да използвате биберон/залъгалка потопен в мед.
Храненето на децата е изключително важен момент за здравите зъбки, както и здравите зъбки са важни за доброто хранене и здраве на целия организъм.
Най- важно и най-познато е значението на състава на храната – най-вредни за децата са сладките храни и газирани напитки, чипсове, солети, зрънчо и т.н., особено когато става за дума за междинни хранения – например докато децата играят на площадката или по време на разходка – тези храни полепват по зъбите и няма как да се почистят.

В случая алтернатива би могъл да бъде един качествен сладолед (друг е въпросът какви точно консерванти и оцветители може да съдържа един сладолед купен от магазин, затова бихме казали – домашен сладолед :), или млечен (от соево мляко – соята помага за задържане на калция в организма), шейк с ягоди (много полезни, защото са нежни към зъбките и съдържат витамин Ц и дуги полезни вещества), както и фрешове (без да се набляга на цитрусите, които могат да бъдат агресивни към зъбния емайл).

За закуските – предлагайте плодове като ябълки или нарязани моркови, чушки – те може да не са сред най-любимите на някои деца, но за сметка на това самото и дъвчене почиства зъбите, така че – отново –струва си да опитвате и да настоявате, защото много по-трудно е да се лекуват развалените зъбки.

Изберете добър зъболекар за Вас и Вашето дете. Наистина трудно е да се каже как да стане това, защото изборът е много лично нещо, но все пак – нека Вашият зъболекар не претупва прегледите и профилактичните процедури, нека отделя достатъчно време, за да отговори на всичките Ви въпроси, нека позволи на детето Ви да свикне с него и в никакаъв случй не упражнявайте сила! Така можете да създадете силен страх, който да пречи на детето за дълго време. В крайни случаи може да се пристъпи към седация (което не е пълна упойка) и необходимите НЕОТЛОЖНИ процедури да бъдат изпълнени. Спокойно, без стрес за децата. Не плашете деца със зъболекаря! Нека първите посещения бъдат само за опознаване и детето да свикне с обстановката, хората, самата техника, за да може то да се отпусне и да съдейства.
Бих желал да се изкажа и против два широко разпространени мита в България –
“Няма значение, че млечните зъби са развалени, нали ще се сменят” – повярвайте, има значение! Развалените зъбки могат да болят много силно, могат да попречат на правилното хранене, а липсващо млечно зъбче може да причини сериозни проблеми за постоянните зъби (възможно е зародишът на постоянния зъб да остане в костта).

Дъвката – дъвченето на дъвка само по себе си не е вредно ( зависи от състава на самата дъвка разбира се) – при дъвченето се стимулира процеса на отделяне на слюнка, която е много полезна за самите зъбки. Отделно по самата дъвка полепват много от хранителните остатъци останали в недобре изчистени фисури на зъбчетата.

В заключение и от личен опит бих искал да кажа – Вашата мотивация е най-ценното и една от най-големите стъпки към здравите зъбки! НО – моля, мотивирайте и бабите, дядовците и всички други, които се грижат за Вашите деца. От време на време те толкова много искат да им се харесат, че са склонни да купуват всякакви лакомства и да пропускат миенето на зъби :)

Коментари